FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Pædagoger og folkeskolelærere rammes af lydoverfølsomhed

16-01-2002
Ny landsdækkende undersøgelse foretaget af Arbejdsmiljøinstituttet viser, atbranchegrupper inden for det pædagogiske område er særligt ramt af en ny typehøreproblem primært karakteriseret ved lydoverfølsomhed. Undersøgelsen viserdesuden, at mange ansatte i de traditionelt støjbelastede erhverv samt mænd i50-års-alderen har store problemer med nedsat hørelse. Tinnitus kan forekommei forbindelse med begge typer af høreproblemer.

Pædagoger og folkeskolelærere er særlig ramt af lydoverfølsomhed
Ifølge Arbejdsmiljøinstituttets Nationale Arbejdsmiljøkohorte (NAK) kan høreproblemer blandt danskere i arbejde inddeles i en klassisk type og en ny type. Den ny type optræder navnlig hos branchegrupper inden for det pædagogiske område og er karakteriseret ved lydoverfølsomhed, som er en stærkt nedsat tolerance overfor almindelige, dagligdags lyde. Muligvis kan tilstanden være udtryk for en relativ høj støjbelastning p.g.a. mange støjende børn uden mulighed for at afhjælpe situationen, eksempelvis ved anvendelse af høreværn. Lydoverfølsomhed kan måske også skyldes stress. Den ny type forekommer hyppigere hos kvinder end hos mænd og synes uafhængig af alder.

Nedsat hørelse blandt ansatte udsat for kraftig støj
Den klassiske type høreproblem, der er kendetegnet af nedsat hørelse, rammer især ansatte inden for støjbelastede, industrielle branchegrupper, som f.eks. maskin-, metal- og træindustriarbejdere samt lager- og havnearbejdere. Denne type ses hyppigere hos mænd end hos kvinder og forekommer oftere hos ældre end hos yngre. Således angiver 13% af de adspurgte mænd og 8% af de adspurgte kvinder, at de lider af nedsat hørelse. For mændene i alderen 50-59 år er det specielt alvorligt, idet hver fjerde rapporterer om nedsat hørelse - og over en tredjedel af disse føler sig ramt i særlig høj grad.

Tinnitus kan forekomme i forbindelse med begge typer høreproblemer
Undersøgelsen har vist, at tinnitus kan forekomme i forbindelse med begge typer høreproblemer.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen bygger på oplysninger fra Arbejdsmiljøinstituttets Nationale Arbejdsmiljøkohorte (NAK). Et repræsentativt udvalg på 5.395 lønmodtagere og 460 selvstændige erhvervsdrivende har deltaget i interview-undersøgelsen.

Pjece
I forbindelse med undersøgelse har AMI udgivet pjecen "Hørelse. Arbejdsmiljø i Danmark 2000", som kan rekvireres hos Arbejdsmiljøbutikken (www.arbejdsmiljobutikken.dk, tlf. 3614 3131, e-mail: ekspedition@ami.dk) eller downloades herfra

Yderligere information
Bonnie Bügel Sperling, forskningsassistent, AMI, direkte tlf. 3916 5247.
Søren Peter Lund, seniorforsker, AMI, direkte tlf. 3916 5213.

Relevante links

Landsforeningen for Bedre Hørelse
http://www.stoj.dk

Ménière og Tinnitus Foreningen
http://www.mtf.dk

Netdoktor.Dk - Danmarks Uafhængige Lægetjeneste
http://www.netdoktor.dk

06-10-2005
Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her