FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Nyt Dansk Center for Nanosikkerhed vil forbedre risikovurdering af nanopartikler

01-05-2012
Hvorfor øger nogle nanopartikler risikoen for kræft, mens andre er uskadelige? Hvorfor klumper nogle nanopartikler sammen i luften, mens andre ikke gør? Og hvordan beskytter vi bedst mennesker mod farlige nanopartikler i arbejdsmiljøet? De næste tre år vil forskerne bag det nye Dansk Center for Nanosikkerhed udforske disse og andre spørgsmål for at forbedre risikovurderingen af nanopartikler. Centret ledes af professor Ulla Vogel fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøforskningsfonden støtter centret med 30 mio. kr.

Nanopartikler har meget forskellig effekt for helbredet

Maling, kosmetik, ketsjere og beton. Nanopartikler har særlige egenskaber, som gør, at virksomheder i stigende grad udvikler, producerer og anvender dem i deres produkter. Problemet er, at frie nanopartiklerne er så små, at de trænger dybt ned i lungerne, hvis man indånder dem i arbejdsmiljøet. Herfra kan de gå over i blodbanen og blive transporteret rundt i kroppen til blandt andet leveren. Indånding af nanopartikler giver inflammation i lungerne, og nogle nanopartikler kan forårsage DNA-skader samt forårsage kræft, hjertekarsygdom eller akut lungesygdom.

Karakteristika nøglen til at vurdere risici ved nanopartikler

Ulla Vogel er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og daglig leder af det nye nanosikkerhedscenter. Hun forklarer:
”Virksomheder har et utal af muligheder for at udvikle nye varianter af nanopartikler, og det er en kæmpe opgave at teste den helbredsmæssige effekt af hver enkelt nanopartikel. Vi har allerede resultater der viser, at nanopartikler af samme materiale kan have vidt forskellige helbredsmæssige effekter. I Dansk Center for Nanosikkerhed vil vi forsøge at finde ud af, hvilke fysiske og kemiske egenskaber der kendetegner de nanopartikler, som påvirker vores helbred. Målet er så at bruge de særlige karakteristika til at risikovurdere nanopartikler frem for at gennemføre omfattende og langvarige undersøgelser af hver enkelt ny partikel”.

Myndigheder bedre klædt på til at risikovurdere nanopartikler

”Formålet med Dansk Center for Nanosikkerhed er i sidste ende at give myndighederne et bedre grundlag for at fastsætte regler om, hvordan nanopartikler anvendes og håndteres i arbejdsmiljøet, uden at det påvirker medarbejdernes helbred. Det gør vi ved at fremskaffe ny viden gennem vores egen forskning, formidle den nyeste internationale forskning til myndighederne og ved at gøre denne viden overskuelig og operationel”, fortsætter Ulla Vogel.

Fem institutioner bag det nye nanosikkerhedscenter

Dansk Center for Nanosikkerhed omfatter forskere fra fem danske forskningsinstitutioner:

Forskernes internationale netværk bliver også vigtige samarbejdspartnere for nanosikkerhedscentret - herunder syv EU-projekter, som forskere fra NFA deltager i.

Læs mere om nanosikkerhedscentret

Du kan læse mere om Dansk Center for Nanaosikkerhed på NFA’s hjemmeside.

Yderligere oplysninger

Professor Ulla Vogel, NFA, tlf. 3916 5227, ubv@arbejdsmiljoforskning.dk

 

 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her