FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Fysisk aktivitet i fritiden forlænger livet – uanset hvilket job du har

17-09-2013
Anlægsgartner, lærer, tømrer eller socialrådgiver. Uanset om jobbet er stillesiddende eller fysisk krævende, er det godt at være fysisk aktiv i fritiden. Det mindsker risikoen for hjertekarsygdom og for tidlig død og forlænger livet med flere år. Det viser en analyse af data om 16.327 personer fra Østerbroundersøgelsen.

Sammenhængen mellem fysisk aktivitet i fritiden og risiko for hjertekarsygdom og for tidlig død undersøgt

En stillesiddende livsstil øger risikoen for hjertekarsygdom og for tidlig død. Det er veldokumenteret. Nyere undersøgelser viser, at det gør et fysisk krævende arbejde også. Forskning fra NFA viser blandt andet, at risikoen for at dø af hjertesygdom er højere blandt mænd, hvis de har et fysisk krævende arbejde frem for et mindre fysisk krævende arbejde. Så spørgsmålet er, om det er en fordel at være fysisk aktiv i fritiden, uanset om man har et stillesiddende eller fysisk krævende arbejde. Det har danske forskere undersøgt.

Fysisk aktivitet i fritiden forlænger livet – uanset hvilket job du har. Foto: Colourbox

Fysisk aktivitet i fritiden mindsker risikoen for hjertekarsygdom og for tidlig død

Resultaterne viser blandt andet at

  • Risikoen for hjertekarsygdom og for tidlig død falder for både mænd og kvinder, hvis man er fysisk aktiv i fritiden - uanset om man er fysisk aktiv på arbejdet eller ej.
  • Moderat fysisk aktivitet i fritiden mindsker risikoen for hjertekarsygdom og for tidlig død med 6-38 procent alt efter, hvor fysisk krævende arbejdet er.
  • Høj fysisk aktivitet i fritiden mindsker risikoen for hjertekarsygdom og for tidlig død med 11-44 procent.

Fysisk aktivitet i fritiden forlænger livet

Resultaterne viser blandt andet, at

  • Den forventede levetid stiger for både mænd og kvinder, hvis man er fysisk aktiv i fritiden - uanset om man er fysisk aktiv på arbejdet eller ej.
  • Moderat fysisk aktivitet i fritiden ser ud til at forlænge levetiden med ca. 1½-3½ år alt efter, hvor fysisk krævende arbejdet er.
  • Høj fysisk aktivitet i fritiden forlænger levetiden med ca. 2½-4½ år.

Kobling af data fra Østerbroundersøgelsen og offentlige registre

Forskerne har analyseret oplysninger om blandt andet alder, BMI, rygning, alkohol, fysisk aktivitet, blodtryk og husstandsindkomst fra 7.411 mænd og 8.916 kvinder på 20-67 år, som har deltaget i Østerbroundersøgelsen. Oplysningerne er koblet med oplysninger om død fra Det Centrale Personregister og dødsårsag fra Dødsårsagsregistret.

Kort om Østerbroundersøgelsen

Østerbroundersøgelsen er en befolkningsundersøgelse af mere end 24.000 mænd og kvinder på 20 år og ældre. Hovedformålet med Østerbroundersøgelsen er at følge udviklingen af hjerte-karsygdomme i befolkningen, og at sammenholde udviklingen med kendte og nytilkomne risikofaktorer, som overvægt, mangel på motion, rygning, blodtryk mv.

Læs artiklen

Holtermann A, Marott JL, Gyntelberg F, Søgaard K, Suadicani P, Mortensen OS, Prescott E & Schnohr P. Does the Benefit on Survival from Leisure Time Physical Activity Depend on Physical Activity at Work? A Prospective Cohort Study. PLoS ONE 2013;8(1): e54548. doi:10.1371/journal.pone.0054548

Artiklen er udarbejdet af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Frederiksberg Hospital, Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet.

Læs også

Omtale af relaterede forskningsresultater på NFA’s hjemmeside:

Yderligere oplysninger

Professor Andreas Holtermann, NFA, tlf. 3916 5352, aho@arbejdsmiljoforskning.dk

 

Kontakt: Andreas Holtermann
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her