FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

God fysisk form kan holde smerter i lænden væk

10-12-2013
Smerter i lænden er velkendt blandt plejepersonale, som ofte har krævende fysiske arbejdsvilkår. En grundlæggende god fysisk form ser dog ud til at kunne holderne lændesmerterne væk. Det viser resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.612 kvindelige plejepersonaler i Danmark.

Begrænset fysisk form giver dobbelt risiko

Kvindeligt plejepersonale er mindre tilbøjelig til at udvikle kroniske smerter i lænden, hvis de selv mener, at de har en generel god fysisk form, end hvis de mener, at deres fysiske form er begrænset. Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har gennemført.

Resultaterne af undersøgelsen viser desuden, at:

  • Risikoen for at udvikle smerter i lænderyggen er større for plejepersonale, der oplever, at deres fysiske form er begrænset, sammenlignet med deres kolleger, der mener, de har en generel god fysisk form.
  • Plejepersonale, der vurderede, at de havde en begrænset fysisk form, havde dobbelt så stor risiko for at udvikle kroniske smerter i lænden som kolleger med generel god fysisk form.
  • Begrænset fysisk form øger risikoen for både kortere- og længerevarende smerter i lænden.

Smertefri fra begyndelsen

Ingen af medarbejderne havde smerter på det tidspunkt, hvor de svarede på spørgeskemaet. De blev bedt om at vurdere deres egen fysiske form i forhold til styrke, udholdenhed, bevægelighed og balance. Det gav forskerne en mulighed for efterfølgende at se, om medarbejdernes egen opfattelse af deres fysiske form kan bruges til at forudsige, hvem der vil udvikle smerter to år efter.

Forskerene anbefaler yderligere undersøgelser

”Der er noget, der tyder på, at en god fysisk form holder lænderygsmerter væk blandt plejepersonale. De har et fysisk belastende job, og der er derfor et stort behov for at undersøge nærmere, om forebyggende øvelser kan hjælpe med at øge deres generelle fysiske form”, siger ph.d.-studerende Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen, der har været med til at gennemføre  undersøgelsen.

Læs den videnskabelige artikel

Rasmussen CDN, Jørgensen MB, Clausen T, et al. Does self-assessed physical capacity predict development of low back pain among health care workers? A 2 year follow-up study. Spine 2013;38(3):272-6

Læs mere om projektet

SOSU-forskningen på NFA.

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen, NFA 

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her