FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Tunge løft på arbejdet hænger sammen med øget risiko for hjertekarsygdom blandt mænd

14-02-2013
Tunge løft på arbejdet hænger sammen med øget risiko for, at mænd får iskæmisk hjertesygdom (åreforkalkning i hjertet). Risikoen er størst for mænd, der er fysisk inaktive både på arbejdet og i fritiden. Det indikerer resultaterne fra en registerundersøgelse, som forskere fra Syddansk Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har gennemført. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet BMC Public Health.

Sammenhængen mellem tunge løft og iskæmisk hjertesygdom undersøgt

Når man løfter tunge ting, kommer blodkredsløbet på akut overarbejde, og blodtrykket stiger markant. Men øger det at løfte tunge ting på arbejdet i sig selv risikoen for iskæmisk hjertesygdom og dødsfald? Det har forskere fra Syddansk Universitet og NFA undersøgt.

Tunge løft øger sandsynligvis risikoen for hjertekarsygdom blandt mænd

Løft af tunge ting på over 10 kg på arbejdet øger i sig selv risikoen for, at mænd får iskæmisk hjertesygdom. Det indikerer hovedresultaterne fra undersøgelsen. Risikoen er markant højere for mænd, der er fysisk inaktive på arbejde eller i fritiden. Resultaterne stemmer godt overens med en udenlandsk undersøgelse som fandt, at tunge løft på arbejdet er forbundet med et forhøjet blodtryk over længere perioder af dagen.

Flere resultater fra undersøgelsen

Risikoen for iskæmisk hjertesygdom

  • er 52 procent højere for mænd, der løfter tunge ting på over 10 kg mere end to dage om ugen sammenlignet med mænd, der ikke løfter tunge ting på arbejdet.
  • er mere end dobbelt så stor for fysisk inaktive mænd der løfter tunge ting på arbejdet sammenlignet med mænd, der er fysisk aktive på arbejde eller i fritiden men ikke løfter tunge ting.
  • er ikke forhøjet for mænd, der løfter tunge ting og er meget fysisk aktive på arbejdet eller i fritiden.

Sammenhæng for kvinder kunne ikke påvises

Undersøgelsen har ikke kunnet påvise nogen sammenhæng mellem tunge løft på arbejdet og risikoen for iskæmisk hjertesygdom for kvinder.

Solide data bag undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på oplysninger om blandt andet uddannelse, fysisk aktivitet, BMI, rygning og forhøjet blodtryk fra 6.692 mænd og 5.921 kvinder på 16-85 år, som medvirkede i Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne (SUSY) i 1987, 1994 og 2000. Oplysningerne er koblet til oplysninger om dødsårsager fra Dødsårsagsregistret og om sygdom ved hospitalsindlæggelser fra Landspatientregistret. Resultaterne er korrigeret for forskelle i demografi, sociale forhold og livsstil.

Læs artiklen


Petersen CB, Eriksen L, Tolstrup JS, Søgaard K, Grønbæk M & Holtermann A. Occupational heavy lifting and risk of ischemic heart disease and all-cause mortality. BMC Public Health 2012;12(1070):http://dx.doi.org/10.1186/1471-2458-12-1070.

Læs også

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Christina Bjørk Petersen, SDU, tlf. 6550 7738, cbj@si-folkesundhed.dk og seniorforsker Andreas Holtermann, NFA, tlf. 3916 5352, aho@arbejdsmiljoforskning.dk

Kontakt: Andreas Holtermann
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her