FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Medarbejdere kan få gavn af styrketræning på arbejdspladsen med minimum af træningsinstruktion

06-10-2014
Fælles nakke- og skuldertræning på arbejdspladsen gav kontormedarbejdere færre smerter i nakke og skuldre og mindre hovedpine, uanset om de blev instrueret af en uddannet træner gennem hele forløbet eller kun i starten.

Styrketræning på arbejdspladsen med eller uden træner – hvad virker?

Elastiktræning på jobbet

Foto: Thomas Tolstrup

Meget eller lidt instruktion af en uddannet træner? Hvad virker bedst på medarbejdernes smerter i nakke-skuldre og hovedpine, når de træner i fællesskab på arbejdspladsen? Og hvad sker der, når medarbejderne på arbejdspladsen bliver instruereret på video i at bruge træningselastikker frem for at have en træner til stede?

Det har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet undersøgt blandt henholdsvis 351 kontormedarbejdere og 38 laboratorieteknikere/kontormedarbejdere.

Mængden af instruktion har marginal betydning

351 kontormedarbejderne blev tilfældigt inddelt i tre grupper på arbejdspladsen. To grupper udførte i fællesskab styrketræningen tre gange tyve minutter om ugen i tyve uger, og begge grupper fik instruktion af en uddannet træningsinstruktør på arbejdspladsen – den ene gruppe i alle tyve uger, den anden gruppe kun i starten af forløbet. Den tredje gruppe trænede ikke.

Medarbejdere i de to styrketræningsgrupper havde færre smerter i nakke og skuldre og mindre hovedpine end medarbejderne i gruppen uden træning, uanset om de fik lidt eller meget instruktion af den uddannede træningsinstruktør.

Videoinstruktion fungerer uden træner

I en efterfølgende undersøgelser udførte 38 laboratorieteknikere og kontormedarbejdere fire øvelser med træningselastikker i fællesskab på arbejdspladsen. Det foregik foran to fysioterapeuter efter et to-ugers træningsforløb med instruktion. En gruppe fik udelukkende instruktion fra en video på hjemmesiden Job & Krop og en gruppe fik en kombination af videoinstruktion og personlig instruktion fra en uddannet træner.

De to fysioterapeuter vurderede medarbejdernes teknik i øvelserne baseret på positionerne af deres led i bl.a. skulder, albue og håndled. I tre ud af fire øvelser var teknikken lige så korrekt udført af medarbejdere, der kun fik videoinstruktion som af medarbejdere, der fik en kombination af videoinstruktion og personlig instruktion.

Video fungerer fint uden træningsinstuktion

Forskerne konkluderer, at for virksomheden som helhed er videoinstruktion ved simple øvelser en nemmere, mere fleksibel og billigere løsning, der kan indpasses på arbejdspladsen i en travl hverdag end øvelser, der ledes af en træner.

Nytte af fælles øvelser på arbejdspladsen

Professor Lars L. Andersen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der har stået i spidsen for begge undersøgelser, siger:

”På mange virksomheder kan det være en barriere, hvis man skal være afhængig af, at en træningsinstruktør møder op på arbejdspladsen for at lave nakke-skulder træning. Vores forskning viser, at ved simple styrketræningsøvelser med vægte eller elastikker kan medarbejderne godt klare sig uden en instruktør – måske fordi de kan drage nytte af hinanden i de fælles øvelser på jobbet.”

Se elastikøvelserne på Job & Krops hjemmeside (der er udformet af Videncenter for Arbejdsmiljø).

Læs de to videnskabelige artikler bag resultaterne

1) Effect of training supervision on effectiveness of strength training for reducing neck/shoulder pain and headache in office workers: cluster randomized controlled trial. 

2) Effect of video-based versus personalized instruction on errors during elastic tubing exercises for musculoskeletal pain: a randomized controlled trial.

Yderligere oplysninger

Professor Lars L. Andersen, NFA.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her