Hvordan kan virksomheder, myndigheder og rådgivere vurdere udsættelser for og risici ved tekniske nanomaterialer i produktionen? Og hvordan kan man anvende vurderingerne til at øge sikkerheden på arbejdspladsen? Det kan fagfolk og andre interesserede læse om i en ny håndbog om nanosikkerhed.

Ny håndbog i nanosikkerhed
”Handbook of Nanosafety: Measurement, Exposure and Toxicology” er titlen på den nye håndbog, som Academic Press netop har udgivet. Bogen er skrevet af førende nanoforskere som output fra EU-nanoprojektet NANODEVICE, og professor Ulla Vogel fra NFA har haft hovedansvaret for redigeringen af bogen. Derudover har forskere fra NFA bidraget til flere af bogens kapitler.
Samlet viden om nanomaterialer
I bogen ”Handbook of Nanosafety: Measurement, Exposure and Toxicology” sammenfatter forfatterne den eksisterende viden om tekniske (industrielt fremstillede) nanomaterialer, den internationale regulering af materialerne, og hvordan virksomhederne kan håndtere dem sikkert på arbejdspladsen.
Casestudier og scenarier
Gennem casestudier og scenarier demonstrerer forfatterne, hvordan virksomheder, myndigheder og rådgivere kan vurdere udsættelser og risici, når de anvender nanomaterialer i produktionen, og hvordan man kan anvende vurderingerne til at øge sikkerheden på arbejdspladsen.
Bogens emner
Emnerne omfatter
• nanomaterialers toksikologiske virkning på menneskers sundhed
• karakterisering af tekniske nanomaterialer
• dynamik og måling af aerosoler
• udsættelse og risikovurdering
• sikker håndtering af nanomaterialer.
Bog for fagpersoner
Bogen henvender sig primært til toksikologer og forskere, der arbejder med nanomaterialer og aerosoler, til toksikologer inden for arbejdsmiljø og regulering af anvendelsen samt til risikoanalytikere og arbejdsmiljøledere.
Læs mere
Læs mere om bogen på Elseviers hjemmeside
Yderligere oplysninger
Professor Ulla Vogel, NFA, ubv@arbejdsmiljoforskning.dk, tlf. 3916 5227