FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Sygdom i skjoldbruskkirtlen giver øget risiko for langvarigt sygefravær

18-06-2014
Medarbejdere med forhøjet stofskifte forårsaget af sygdom i skjoldbruskkirtlen har større risiko for langvarigt sygefravær end deres raske kollegaer. Det gælder særligt inden for det første år med sygdommen.

Øget risiko for langvarigt sygefravær ved hyperthyroidisme

Medarbejdere med forhøjet stofskifte på grund af sygdom i skjoldbruskkirtlen (hyperthyroidisme), og som samtidigt har komplikationer med øjnene i form af fx hævelser og dobbeltsyn(Graves’orbitopati), har i det første år med diagnosen syv gange større risiko end raske kolleger for at få langvarigt sygefravær på over tre uger. Efter et år falder risikoen, men den bliver dog ved med at være dobbelt så høj som hos raske kolleger. Der kan også være problemer med at vende tilbage til arbejde efter sygefravær og/eller ledighed samt fire gange så stor risiko for at få førtidspension sammenlignet med kontrolgruppen. 

Det viser resultater af en registerundersøgelse, som er den første, større systematiske undersøgelse, hvor forskere har undersøgt, hvilken betydning sygdomme i skjoldbruskkirtlen har for sygefravær, arbejdsløshed og førtidspension. Resultaterne er netop publiceret i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) og omtales i en pressemeddelelse fra den amerikanske forening the Endocrine Society i dag. 

Lægebesøg

Foto: Colourbox

Mindre risiko for langvarigt sygefravær med hypothyroidisme

Resultaterne viser også, at medarbejdere med hyperthyroidisme uden øjenkomplikationer har de samme risici, men i mindre grad og primært begrænset til det første år med diagnosen. For personer med en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) viste resultaterne, at risikoen for langvarigt sygefravær ikke var signifikant påvirket. For personer med hypothyroidisme, som blev langtidssyge i det første år med sygdommen, tog det væsentligt længere tid at komme tilbage til arbejde. Når personerne havde haft sygdommen i et år, havde den ingen væsentlig indflydelse på sygefraværet. 

Negative effekter på tilknytningen til arbejdsmarkedet

Mette Andersen Nexø, psykolog, postdoc og hovedforfatter til artiklen skal til september forsvare sin PhD-afhandling om thyroideasygdom og arbejdsevne:

-Vore resultater viser tydeligt, at der kan være store sociale og økonomiske konsekvenser ved at have en sygdom i skjoldbruskkirtlen. Det er overraskende, at nogle thyroideasygdomme så tydeligt påvirker tilknytningen til arbejdsmarkedet og sygefravær. Det næste skridt bliver at finde ud af, hvilke forhold i arbejdet og arbejdsmiljøet, der bevirker, om medarbejdere med stofskiftesygdomme kan forblive i arbejde. Af hensyn til de ramte personer, arbejdsgivere og samfundet er det vigtigt at sikre, at der bliver givet den rette behandling og at der bliver taget hensyn til perioder, hvor folk kan have nedsat arbejdsevne på arbejdspladsen, siger hun.

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen rammer 15 % af befolkningen

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) rammer ca. 15 procent af befolkningen - især kvinder - og omfatter en række forskellige sygdomme. Skjoldbruskkirtlen sidder foran på halsen og udskiller hormoner, der regulerer, hvordan kroppen bruger energi, ilt og varme. Sygdommene er forbundet med, at skjoldbruskkirtlen enten forstørres (struma) eller ændrer funktion, så stofskiftet enten er for højt (hyperthyroidisme) eller for lavt (hypothyroidisme). Hyperthyroidisme kan blandt andet forårsages af enten Graves’ sygdom eller toksisk nodulær struma. Hypothyroidisme forårsages ofte af sygdommen Hashimoto’s thyroiditis. 

Læs mere om sygdommene

Registerundersøgelse sammenligner data for folk med og uden sygdom

I studiet fulgte forskerne 862 personer med sygdomme i skjoldbruskkirtlen gennem en række nationale og kommunale registre. Målet var at undersøge, hvordan thyroideasygdomme påvirker arbejdsevnen. Forskerne så på personernes sygefravær, ledighed, førtidspension samt deres problemer med at vende tilbage til arbejde. Samtlige personer med thyroideasygdomme var blevet behandlet på Odense Universitets Hospital eller Rigshospitalet i 2007. Forskerne sammenlignede omfanget af de sociale ydelser, som personer med thyroideasygdomme modtog, med en gruppe på 7.043 tilfældigt udvalgte fra den generelle befolkning i perioden 1994 til 2011.

Studiet er et resultat af et samarbejde i mellem flere forskere 

  • Postdoc Mette Andersen Nexø, statistiker Jacob Pedersen og professor Jakob Bjørner fra det Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. 
  • Seniorforsker Torquil Watt, overlæge og klinikchef, Åse Krogh Rasmussen og professor og overlæge Ulla Feldt-Rasmussen, Rigshospitalet. 
  • Overlæge Steen Joop Bonnema og professor og overlæge Laszlo Hegedüs, Odense Universitetshospital.  

Find den videnskabelige artikel

Nexo MA, Watt T, Pedersen J, Bonnema, SJ, Hegedüs L, Rasmussen AK, Feldt-Rasmussen U, Bjorner JB. Increased Risk of Long Term Sickness Absence, Lower Rate of Return to Work, and Higher Risk of Unemployment and Disability Pensioning for Thyroid Patients: A Danish Register-based Cohort Study. Journal of Medical Endocrinology and Metabolism (JCEM). DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2013-4468

Yderligere oplysninger

Postdoc, Mette Andersen Nexø, NFA.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her