FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Fællestræning på arbejdspladsen gør arbejdet mindre anstrengende

11-11-2015
Den oplevede fysiske anstrengelse under arbejdet med patienter blev reduceret mere ved at træne på arbejdspladsen med kollegerne end ved at træne derhjemme. Det viser resultater af et nyt studie blandt 200 medarbejdere på danske hospitaler.

Kettlebell

Fællestræningen på jobbet foregik bl.a. med kettlebells. Foto: Colourbox.

Af Hanna Sigga Madslund 

Fysisk anstrengelse under arbejde med patienter er en risikofaktor for muskel- og skeletbesvær og langvarigt sygefravær blandt sundhedspersonale. Det viser tidligere undersøgelser. Man ved også, at den fysiske anstrengelse på arbejdet blandt andet afhænger af balancen mellem de fysiske krav i arbejdet og den enkelte medarbejders fysiske kapacitet.

Spørgsmålet er, om det er muligt at øge den enkelte medarbejders fysiske kapacitet gennem træning og derigennem bidrage til at nedbringe den fysiske anstrengelse under arbejdet. I et nyt studie undersøgte forskere derfor effekten af fysisk træning på arbejdspladsen versus fysisk træning i hjemmet på, hvor anstrengende arbejdet blandt sundhedsarbejdere opleves.

Fysisk træning på henholdsvis arbejdet og derhjemme

Sundhedsarbejderne, hovedsageligt sygeplejersker, blev inddelt tilfældigt i to grupper. Den ene gruppe udførte fysisk træning med træningselastikker, kettlebells og træningsbolde sammen med kollegerne i deres lokale hospitalsafdeling i arbejdstiden under vejledning af en træningsinstruktør. De trænede i gennemsnit to gange om ugen. Desuden blev deltagerne tilbudt fem coachingsessioner i grupper, hvor de bl.a. talte om deres forventninger til træningen, deres motivation og målsætninger og fik viden om sund livsstil og om, hvordan man opretholder en god træningsrutine.

Den anden gruppe udførte den fysiske træning i hjemmet udenfor arbejdstiden. De brugte træningselastikker og øvelser med kropsvægt, fx mavebøjninger. Medarbejderne blev opfordret til at træne i fem gange ti minutter om ugen, og de gennemførte i gennemsnit en gang om ugen. Begge grupper fik desuden i mindre omfang ergonomisk vejledning i patienthåndtering og brug af hjælpemidler.

Måling af den fysiske anstrengelse

For at måle effekten på den fysiske anstrengelse blev medarbejderne bedt om at udfylde et spørgeskema ved undersøgelsens start og efter ti ugers træning. 
I spørgeskemaet blev medarbejderne spurgt om, hvor fysisk anstrengende de oplevede arbejdet med patienterne.

Bedre at træne med kolleger på arbejdet end derhjemme

Resultaterne viser, at den fysiske træning gennemført med kolleger i grupper på arbejdet virker mere effektivt på den oplevede fysiske anstrengelse i arbejdet end at træne derhjemme udenfor arbejdstiden.

-Netop denne jobgruppe, som omfatter sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, er karakteriseret ved at have mange smerter i muskler og led på grund af deres anstrengende arbejde med patienterne. Resultaterne fra denne undersøgelse understreger derfor et stort potentiale i arbejdspladsbaseret træning. Ved blot at træne to gange ti minutter om ugen med kollegaer på arbejdspladsen, kan man markant reducere den oplevede anstrengelse i arbejdet med patienterne. Og derved mindske risikoen for langvarigt sygefravær og muskel- og skeletbesvær, siger forsker Markus D. Jakobsen, NFA, som har været projektleder for undersøgelsen.

Stemmer overens med tidligere resultater

Undersøgelsens resultater stemmer overens med tidligere forskningsresultater.

-Undersøgelsen understreger, at de mange positive effekter af fysisk træning bedst opnås, når man afsætter tid og ressourcer til at gøre det sammen på arbejdspladsen, fremfor at bede medarbejderne om at træne i deres fritid, siger Lars L. Andersen, professor ved NFA, som har været ansvarlig for undersøgelsen.

Læs den videnskabelige artikel

Jakobsen MD, Sundstrup E, Brandt M, Jay K, Aagaard P & Andersen LL. Physical exercise at the workplace reduces perceived physical exertion during healthcare work: cluster randomized controlled trial (2015). Scandinavian Journal of Public Health, 1–8. DOI: 10.1177/1403494815590936.

Læs mere

Læs tidligere nyheder om effekterne af fysisk træning med kolleger i arbejdstiden:

Yderligere oplysninger

Professor Lars L. Andersen og forsker Markus D. Jakobsen, NFA.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her