FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Kontorpersonale klager oftest over øjenproblemer på kontoret

05-02-2016
Tørre og irriterede øjne topper listen over arbejdsmiljøklager fra ansatte i kontormiljøer. Særligt lav luftfugtighed spiller ind, men der kan være en lang række årsager til symptomerne, viser en ny analyse.

Tørt øje
Tørre og irriterede øjne er et stort problem for kontoransatte. Foto: Colourbox

Af Anne-Mette Holm

40 % klager over øjenproblemer

Kløende og irriterede øjne er hverdag for mange kontoransatte. Helt op til 40 % af de ansatte i kontormiljøer klager over problemer med deres øjne, og luftfugtigheden i lokalet spiller en vigtig rolle, viser en ny, omfattende og tværfaglig analyse af indeklima- og helbredssymptomer hos kontoransatte.

En af de største undersøgelser af luftkvaliteten i kontormiljøer er EU-projektet ’OFFICAIR’, der omfattede 7.000 spørgeskemabesvarelser fra 8 europæiske lande. Undersøgelsen viste, at øjenproblemer er det, som allerflest kontoransatte klager over.

- Af de 40 % der klager, har op til 20 % en form for øjensygdom, der er relateret til øjets tårefilm. Hos de øvrige kontoransatte, der klager, er det sandsynligvis indeklimaet og andre risikofaktorer, der får klageprocenten i vejret, siger hovedforfatter til analysen, indeklimaforsker Peder Wolkoff fra NFA.

Kæde af årsager

Tørre øjne er velkendt, hvis man arbejder meget foran computerskærmen. En lav luftfugtighed i lokalet kan forstærke generne. Men der kan også være mange andre årsager til øjenproblemerne. 

- Der er ingen tvivl om, at luftfugtigheden spiller en vigtig rolle i forhold til indeklimaet og irriterede øjne, siger Peder Wolkoff.

- Jo lavere fugtigheden er, jo større problemer kan det give med tørre øjne. Men der er en hel kæde af andre årsager ligeså, siger han og peger på følgende: 

  • Formaldehyd i indeklimaet. En kemisk forbindelse, der er kendt for at kunne give gener i øjne og øvre luftveje, er én af årsagerne. I kontormiljøet stammer formaldehyd primært fra træbaserede produkter. Det dannes også ved reaktioner mellem ozon og en lang række af duftstoffer, der anvendes i forbrugerprodukter som fx rengøringsmidler.
  • Partikler og udstødningsgas fra biltrafikken udenfor kan gøre øjets tårefilm ustabil, og det kan medføre en hurtigere udtørring af øjet. Er kontoret placeret ud mod en trafikeret vej, kan det påvirke øjet negativt.
  • Brug af kosmetik og en lang række medicinprodukter kan genere øjet.
  • 4-8 timer foran computerskærmen giver problemer, da vi blinker væsentligt mindre, når vi sidder foran skærmen, og dermed bliver den naturlige fugtighed i øjets tårefilm ikke vedligeholdt.
  • Endelig spiller luftkvaliteten udendørs på vej til arbejde en ikke uvæsentlig rolle.

Lugtgener og psykologiske faktorer påvirker negativt

Den høje klageprocent er desuden påvirket af en række psykologiske faktorer, forklarer Peder Wolkoff.

- Hvis man er negativt indstillet i forhold til sine omgivelser, eller fx oplever stigende krav eller manglende indflydelse på jobbet, kan det påvirke ens oplevelse af indeklimaet og dermed afrapporteringen af symptomer på bl.a. tørre øjne, siger han.

- Det samme kan ske, når ozon i luften reagerer med støv og forskellige materialers overflader. Her dannes en række aldehyder, som kan give en ubehagelig lugt.  Lugten kan påvirke de ansattes oplevelse af luftkvaliteten negativt, og det kan få folk til at vurdere indeklimaet tilsvarende negativt, siger han.

Læs den videnskabelige artikel

Pollutant exposures and health symptoms in aircrew and office workers: Is there a link?
Wolkoff P, Crump DR, Harrison PTC. Pollutant exposures and health symptoms in aircrew and office workers: Is there a link? [Epub ahead of print]. Environment International 2015;

Læs mere om forskning i indeklima.

Yderligere oplysninger

Indeklimaforsker Peder Wolkoff 

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her