FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

De fire mest almindelige dufte i indeklimaet ser ikke ud til at skade sunde og raske mennesker

11-12-2017
Koncentrationen af de fire mest almindelige duftstoffer i fx parfume eller rengøringsmidler er så lav i indeklimaet, at de ikke har en sundhedsmæssig indvirkning på mennesker ved indånding, viser ny forskning.

Duftpartikler sprayes ud i rum
Selv om dufte i indeklimaet kan føles generende, har forskerne ikke fundet høje nok koncentrationer af duftstofferne til, at de kan være giftige for sunde og raske personer. Foto: Colourbox

Af Anne-Mette Holm

Små koncentrationer

Duften af kollegaens tunge parfume på kontoret, skrappe rengøringsmidler eller sæben på firmatoilettet kan meget vel give et kraftigt lugtindtryk. Men duftene ser ikke ud til at have en allergifremkaldende eller giftig effekt på sunde og raske mennesker. Duftstofferne findes nemlig kun i så små koncentrationer i indeklimaet, at de ikke har en sundhedsmæssig indvirkning på mennesker. Hvis folk bliver dårlige af duftene, må det skyldes noget andet, viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

- Flere interviewundersøgelser viser, at mange mennesker oplever at de bliver syge af forskellige dufte. Derfor er det interessant, om duftene overhovedet findes i indeklimaet i mængder, som kan have en giftig effekt på mennesker, siger adjungeret professor og indeklimaforsker fra NFA, Peder Wolkoff, der er en af forskerne bag studiet.

Undersøgelsen omfatter de mest brugte dufte

Forskerne har undersøgt, om de fire mest almindelige duftstoffer i indeklimaet kan medvirke til, at folk reagerer på duftene og oplever gener af dem. Duftstofferne er de mest benyttede i industrien og findes i en lang række forbrugerprodukter fra parfume over rengøringsmidler til fødevarer:

  • Alfa-pinen (nåletræ)
  • Linalool (blomsterduft)
  • Eugenol (duft, som blandt andet findes i muskatnød og kanel)
  • Limonen (citrusfrugt).

I studiet har forskerne samlet og gennemgået viden fra 180 videnskabelige studier for at undersøge mulige sammenhænge, der kan forklare de mange tilfælde af mennesker, der rapporterer gener fra dufte. Og resultatet peger på, at der langt fra er høj nok koncentration af duftstofferne i hverken kontorer, skoler eller boliger etc. til, at slimhinde i næse, hals eller øjne påvirkes.

Duftstoffer frikendt som sundhedsskadelige

- Vores undersøgelse viser, at koncentrationen af de fire duftstoffer er så lav i det offentlige rum, at de ikke kan gøre raske mennesker syge, siger Peder Wolkoff, der med sine mere end 35 års erfaring på området ikke er overrasket over resultatet.

- Koncentrationerne er stadig høje nok til, at man kan lugte dem, siger han og anerkender, at folk kan føle sig syge af duftene, selv om der ikke kan påvises en biologisk sundhedsskadelig virkning. Han understreger også, at modsat dufte i luften kan duftstoffer i cremer eller parfumer sagtens give allergiske reaktioner.

Brug for mere information

- Når man lugter noget, som man ikke ved, hvad er – og man ikke kender kilden, kan man reagere på det, selvom det ikke er selve duftstofferne, man reagerer på. Der er derfor brug for mere information om, hvad duftkemi er, hvad der er farligt, og hvad der ikke er farligt. Mange af de her dufte kender vi jo fx fra en tur i skoven, i haven, eller når vi piller en appelsin, siger han.

Peder Wolkoff understreger, at forskerne kun har undersøgt de fire mest almindelige duftstoffer i dette studie. Næste skridt er at få en større forståelse af, hvorfor nogle mennesker bliver dårligt tilpas af dufte. Derfor er det vigtigt at undersøge de næste mest almindelige duftstoffer i rækken.

Læs den videnskabelige artikel

Wolkoff P og Nielsen GD. Effects by inhalation of abundant fragrances in indoor air - An overview. Environment International 2017;101:96-107. DOI: 10.1016/j.envint.2017.01.013.

Artiklen er frit tilgængelig (Open access).

Yderligere oplysninger

Adjungeret professor, indeklimaforsker Peder Wolkoff, NFA

 

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her