FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Flygtige jobs påvirker unge ind i voksenlivet

13-12-2017
Et fast job hænger for de fleste unge sammen med følelsen af at blive voksen. Men en stigende gruppe unge hænger fast i ufaglært, fleksibelt deltidsarbejde, og det påvirker deres selvopfattelse, viser ny forskning.

Ekspedient i bagerbutik. Foto: All Over Press
Ofte får de unge og vikarerne de tunge opgaver, de er på arbejde på ydertidspunkter, og de bliver aldrig rigtig en del af fællesskabet på arbejdspladsen. Foto: All Over Press

Af Charlotte Aagaard Knudsen

Når man går fra den ene til den anden usikre ansættelse og ikke kan se frem til et mere stabilt voksenliv, påvirker det områder som børn og boligkøb. Og de mange kortvarige ansættelser kan få konsekvenser for de unges arbejdsliv langt ind i voksenlivet.

Det viser en analyse baseret på observationer og interviews med unge i detailhandelen og omsorgssektoren samt med unge uden uddannelse og arbejde. Analysen er udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i samarbejde med Center for Ungdomsforskning og Arbejdsmedicin Herning, Hospitalsenheden Vest.

– Det ene, vi ser, er, at de unge kan kompensere ved at skabe nye fortællinger om sig selv, eksempelvis at man er omstillingsparat, eventyrlysten og, at det er en værdi, at man ikke vil gro fast i det samme job. Eller at de på den anden side vender disse forhold indad mod sig selv, hvilket giver dem en følelse af ikke at kunne gøre fremskridt og nå videre i deres liv, fortæller seniorforsker Johnny Dyreborg fra NFA.

Der er især tre temaer, der går igen hos mange af de unge.

– De unge er meget bevidste om, at deres specifikke erfaringer ikke har betydning, og at de nemt kan erstattes med en anden. Det er medvirkende til, at de accepterer nogle usikre vilkår, ikke tør stille krav til arbejdsgiveren, og at de forstår sig selv som ansvarlige for at håndtere de risici, der følger med de flygtige arbejdsforhold, fortæller Johnny Dyreborg.

Korte kontrakter får konsekvenser

De kortsigtede ansættelser får betydning på flere fronter. Ofte får de unge og vikarerne de tunge opgaver, de er på arbejde på ydertidspunkter, når andre har fri, og de bliver aldrig rigtig en del af fællesskabet på arbejdspladsen. Derfor får de måske heller ikke den oplæring, de har brug for samt muligheder for at videreuddanne sig.

– Særligt for unge, der allerede er marginaliserede, ser der ud til at være en forøget risiko for, at de midlertidige og flygtige ansættelser ikke bare er en periode i ungdommen, men bliver en permanent tilstand, hvor man springer fra job til job. De er i arbejdssituationer, der ikke i sig selv tilbyder langsigtede udviklingsmuligheder og faglig udvikling, siger Johnny Dyreborg.

Fakta om undersøgelsen

Ovennævnte er baseret på resultaterne fra en tværgående analyse af observationer samt kvalitative interviews med 20 unge mellem 18 og 30 år i detailhandelen og omsorgssektoren samt 15 unge mellem 15-20 år uden uddannelse og arbejde.

Analysen er gennemført i samarbejde mellem 

  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
  • Center for Ungdomsforskning
  • Arbejdsmedicin Herning, Hospitalsenheden Vest.

Læs den videnskabelige artikel

Nielsen ML, Görlich A, Grytnes R og Dyreborg J. Without a safety net: Precarization among young Danish employees. Nordic Journal of Working Life Studies 2017;7(3):3-22. DOI: 10.18291/njwls.v7i3.97094. 

Yderligere oplysninger

Seniorforsker Johnny Dyreborg, NFA

 

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her