FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Forskere og praktikere vil nedbringe smerter i fællesskab

21-06-2017
Belastningerne skal reduceres, de ansattes sundhed skal styrkes, og der skal mere fokus på anerkendelse og indflydelse i arbejdet, hvis antallet af dem, der har ondt på jobbet, skal nedbringes.

Cirka 1/3 af arbejdsstyrken går på arbejde med smerter i muskler og led flere gange om ugen eller dagligt. De tal skal bringes ned, sagde professor Andreas Holtermann på konferencen. Foto: Istock.

Af Niels Geisle

Hvad kan der gøres for at sikre, at vores muskler og led er sunde gennem hele arbejdslivet – fra det første job til vi går på pension? Det diskuterede forskere og praktikere i et propfyldt auditorium den 8. juni 2017 på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA. På en konference arrangeret af Det Nationale Forskernetværk for Sundhed i Muskler og Led.

Professor Andreas Holtermann, NFA, indledte med at præsentere helt nye tal fra NFA, som viser at ca. 1/3 af arbejdsstyrken går på arbejde med smerter i muskler og led flere gange om ugen eller dagligt. Blandt ældre og arbejdstagere med et hårdt fysisk arbejde er andelen endnu højere. Og tallene er steget de sidste par år.

- De tal skal vi, som er samlet her i dag, være med til at nedbringe, sagde Andreas Holtermann som optakt til en lang række indlæg, der alle havde deres bud på, hvordan smerter i muskler og led kan forebygges på arbejdspladsen.

Mere af det samme, men også noget nyt

De mange indlæg kredsede om, at man skal fortsætte det gode arbejde med at reducere belastningerne i arbejdet og styrke de ansattes kapacitet, fx ved træning – og helst gennem en tidlig indsats. Men mange indlæg betonede også, at man skal blive bedre til at forstå, hvordan psykosociale faktorer, som anerkendelse, støtte og indflydelse på eget arbejde, påvirker oplevelsen af smerter.

- Forebyggelse af smerter er komplekst, men det handler også om, at man bliver hørt og taget alvorligt, når man har ondt. Vi skal skabe en kultur, hvor det er legalt at tale om begyndende problemer med smerter, sagde Annette Hoffmann fra Dansk Industri.

Hvor komplekst det er at forebygge smerter i arbejdslivet blev understreget af et indlæg fra Lise Hestbæk, Syddansk Universitet. Ifølge hende viser forskningen nemlig, at det forhold som bedst forudsiger, om man får rygsmerter senere i livet, er om man har haft rygsmerter så tidligt i livet som omkring 18 års alderen – altså inden man for alvor er gået ind i arbejdslivet.

Sundheds- og beskæftigelsesområdet må arbejde sammen

Et gennemgående tema på konferencen var, at der er et stort behov for, at mange sektorer arbejder sammen om at håndtere smerter i muskler og led.

- Jeg har en drøm om at sundheds- og beskæftigelsesområdet bliver bedre til at arbejde sammen. Det er vigtigt at få den rette hjælp i sundhedssystemet, men det kan ikke stå alene – der er også nogle arbejdspladser i den anden ende, som skal vide, hvordan man hjælper en medarbejder tilbage med fx en dårlig ryg, sagde Inger Schaumburg, direktør på NFA.

Og der er belæg for, at ingen indsatser kan stå alene, forklarede Merete Labriola, Aarhus Universitet, i sit indlæg:

 - Forskningen viser, at det der virker bedst, når vi skal tackle smerter i arbejdslivet, er flerstrengede indsatser, der både omfatter behandling i sundhedsvæsenet, relevante jobtilpasninger på arbejdspladsen, men også en god sagskoordinering i jobcentrene.

Se alle power-point-præsentationerne fra konferencen

Find alle power point-præsentationerne fra konferencens oplægsholdere på NFA's hjemmeside.

Det Nationale Forskernetværk for Sundhed i Muskler og Led

Er et samlingspunkt for forskere på tværs af institutioner og fag indenfor sundhed i muskler og led. Formålet at styrke samfundets og forskningens andel i at reducere den store byrde, som sygdom i muskler og led forårsager. Og skabe et nyt forum, hvor forskere og praktikere med interesse for sundhed i muskler og led kan dele viden og erfaringer.

Samarbejdspartnere og sponsorer for konferencen

  • Det Nationale Forskernetværk for Sundhed i Muskler og Led
  • Dansk Kiropraktor Forening
  • Danske Fysioterapeuter

Yderligere oplysninger

Professor Andreas Holtermann eller forsker Charlotte Dianna Nørregaard Rasmussen - begge NFA

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her