FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

International konference om nanosikkerhed godt i gang

30-05-2017
Forskere fra 30 lande verden rundt mødes i disse dage i Helsingør til den 8. internationale konference om nanosikkerhed, NanOEH2017. Frem til torsdag vil de præsentere og diskutere den nyeste viden om nanoteknologi og den effekt, nanomaterialer kan have i arbejdsmiljøet og det ydre miljø

NanOEH2017 konferencen. Foto: NFA
Deltagere under et af de faglige oplæg på den internationale videnskabelige konference om nanosikkerhed, som NFA afholder i Helsingør. Foto: NFA

Af Kirsten Rydahl

- Sikker brug af nanoteknologi og nanomaterialer har været en udfordring lige siden nanoteknologien blev lanceret som et nyt industrielt potentiale for innovation for ca. 20 år siden. Det gælder også i Danmark. Derfor er det vigtigt, at forske for at kunne sikre løsninger for virksomhedernes anvendelse af nanomaterialer.

Sådan lød det fra direktør Inger Schaumburg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), da hun som den første bød deltagerne velkomne på den internationale nanokonference, som NFA er vært for i disse dage på Konventum i Helsingør.

- Danmark har ikke nogen stor produktion af nanomaterialer, men danske virksomheder anvender dem i stigende grad fx i farve- og lakindustrien og cementindustrien. Det er derfor vigtigt for Danmark at sikre, at virksomhederne kan anvende dem i produktionen, uden at medarbejderne bliver syge af at gå på arbejde. Som en konsekvens, valgte NFA i 2005 at prioritere nanosikkerhed som et strategisk forskningsområde, sådan som vi har gjort det siden.

Høj prioritet

Der har også været bred politisk enighed om at fortsætte arbejdet i Dansk Center for Nanosikkerhed frem til 2019 gennem en bevilling prioriteret af regeringen. Derudover fremlagde Arbejdsmiljørådet i 2016 i alt 23 forslag til initiativer, som skal fremme sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet, som nu er ved at blive gennemført. Begge dele understreger Danmarks holdning om, at det skal være sikkert at arbejde med nanomaterialer.

Gamle kendinge og nye emner på agendaen

Helbredsrisiko ved udsættelse for kulstofnanorør, målinger og modellering af udsættelse for nanomaterialer på arbejdspladser, fysisk-kemisk karakterisering af nanomaterialer samt vurdering og håndtering af risici ved nanomaterialer er nogle af de faste emner på konferencen, men der er også blevet plads til flere nye.

- Vi har blandt andet en session om epidemiologi og biomonitering. Her vil forskere blandt andet præsentere og diskutere undersøgelser, hvor de følger udviklingen af sygdomme og gener blandt personer, der har været udsat for nanomaterialer på jobbet, fortæller Ulla Vogel, professor i nanosikkerhed og leder af Dansk Center for Nanosikkerhed på NFA.

Et andet nyt emne på konferencen er toksikogenomics, som går ud på at undersøge de effekter, som stoffer som fx nanomaterialer har på den måde, generne kommer til udtryk. Metoden giver informationer om, hvilke biologiske reaktionsveje der bliver påvirket, hvis man fx er udsat for nanomaterialer, og kan bruges til at forudsige nanomaterialers skadelige effekt på dyr og mennesker.

4 tæt pakkede dage

Deltagerne på NanOEH2017-konferencen kan se frem til 4 tæt pakkede dage med 5 hovedtalere, godt 90 foredrag og over 60 posterpræsentationer. Konferencen har også en særlig session, hvor 3 unge forskere bliver præmieret for deres arbejde. Konferencen slutter torsdag den 1. juni ved middagstid.

Læs mere om konferencen og det faglige program på www.nanoeh2017.dk

Yderligere oplysninger

Professor Ulla Vogel, NFA


 

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her