FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Motion mindsker risikoen for førtidspension hos personer med hårdt fysisk arbejde

08-11-2017
Ansatte med et hårdt og fysisk belastende arbejde må ofte forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen. Ny norsk undersøgelse viser, at risikoen for at ende på førtidspension bliver mindre, hvis man dyrker motion ved siden af arbejdet.

Mountainbikecyklist i skoven

Det kommer bag på mange, at hårdt fysisk arbejde ikke har samme sundhedsfremmende effekt som fysisk aktivitet i fritiden, siger professor Andreas Holtermann fra NFA. Foto: Colourbox.

Af Anne Lea Landsted

Det er en god ide at dyrke motion i fritiden, hvis man har et fysisk krævende job. Det kan nemlig være med til at forebygge, at man ender på førtidspension, selvom risikoen stadig er større, end hvis man har stillesiddende arbejde. Det viser en stor norsk undersøgelse af sammenhængen mellem arbejde, fysisk aktivitet i fritiden og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Undersøgelsen viser, at medarbejdere med hårdt fysisk arbejde har næsten to og en halv gange så høj risiko for førtidspension på grund af muskel-skelet smerter end for eksempel ansatte på et kontor.

Norsk undersøgelse forløb over ni år

Forskerne fulgte 32.362 nordmænd mellem 20 og 65 år fra en enkelt region i Norge i ni år for at finde ud af, om fysisk aktivitet i fritiden kan forhindre, at medarbejdere med hårdt fysisk arbejde må trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, både generelt og på grund af muskel- og skeletproblemer.

Deltagernes blev bedt om at beskrive deres nuværende job, om det var stillesiddende eller fysisk krævende, og om det indeholdt bevægelse og løft eller blot bevægelse. Derudover gav de oplysninger om livsstil og motionsvaner og blev helbredsundersøgt. Forskerne kunne efterfølgende koble oplysningerne til et nationalt register og se, hvornår de trak sig fra arbejdsmarkedet.

Fysisk arbejde og fysisk aktivitet har forskellig effekt

I løbet af de ni år forskerne fulgte deltagerne, nåede 12 procent af dem at gå på førtidspension.  Og det var især dem med hårdt fysisk arbejde, som ikke dyrkede motion i fritiden, der fyldte i statistikken.

-Mange lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde tror, de får den motion, de har brug for, når de er på arbejde. Det kommer bag på mange, at hårdt fysisk arbejde ikke har samme sundhedsfremmende effekt som fysisk aktivitet i fritiden. Det er derfor vigtigt at træne ved siden af, hvis kroppen skal holde et helt arbejdsliv med fysisk krævende arbejde,” siger Andreas Holtermann, professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

Overveje tilbud om fysisk træning i arbejdstiden

Andreas Holtermann opfordrer derfor arbejdspladser med fysisk krævende opgaver til at overveje, om man eventuelt kunne tilbyde træning i arbejdstiden.

-Undersøgelsen støtter, at fysisk aktivitet i fritiden er godt, selvom man har et hårdt fysisk arbejde, og at det er en god ide, at arbejdspladserne støtter medarbejderne i at få trænet. Men undersøgelsen viser også, at uanset om medarbejdere med fysisk krævende opgaver dyrker motion eller ej, så har de stadig en højere risiko for at ende på førtidspension sammenlignet med medarbejdere med stillesiddende arbejde.

Derfor er det, ifølge Andreas Holtermann, også vigtigt, at arbejdspladserne fremadrettet har fokus på, hvordan man kan undgå overbelastninger af kroppen i det daglige arbejde. Fx ved at implementere tekniske hjælpemidler, gode ergonomiske værktøjer og tilrettelægge arbejdsopgaver, så de tager hensyn til den enkelte medarbejders alder og fysiske kapacitet.

Den norske undersøgelse er en af de hidtil største, der er gennemført om sammenhængen mellem arbejde, fysisk aktivitet i fritiden og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Fysisk arbejde og fysisk aktivitet i fritiden
  • Hårdt fysisk arbejde
    Hårdt fysisk arbejde er i undersøgelsen defineret som ensidigt belastet arbejde med gentagelser, tunge løft og akavede stillinger, som at have armene hævet over skulderhøjde eller ryggen bøjet forover eller vredet i længere perioder.
  • Fysisk aktivitet i fritiden
    Fysisk aktivitet i fritiden er karakteriseret ved styrke- og konditionstræning i kortere perioder med mulighed for pauser indimellem

Samarbejdspartnere

  • Trondheim University Hospital, Trondheim, Norge.
  • Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Trondheim og Levanger, Norge.
  • Syddansk Universitet.
  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Læs den videnskabelige artikel

M.S Fimland, G. Vie, A Holtermann, S. Krokstad, T.I. Lund Nilsen. Occupational and leisure-time physical activity and risk of disability pension: prospective data from the HUNT Study, Norway, 2017. Occup Environ Med. 2017 Jul 11. pii: oemed-2017-104320. doi: 10.1136/oemed-2017-104320. [Epub ahead of print]

Få gode tips til at dyrke motion på Job & Krops hjemmeside

Hold dig aktiv: Sådan træner du muskler og kondition.

Yderligere oplysninger

Professor Andreas Holtermann, NFA.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her