FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Nyt rensningsanlæg udleder ikke sygdomsfremkaldende mikroorganismer

14-06-2017
Der er ingen tegn på risikable niveauer af sygdomsfremkaldende bakterier og virus i luften ved Herlev Hospital. Det viser analyser af luftprøver.


Herlev Hospital har fået sit eget rensningsanlæg. Det udleder ikke sygdomsfremkaldende bakterier til omgivelserne, viser analyser af luftprøver. Foto: Herlev Hospital

Af Annemette Grant Larsen

Tidligere blev spildevandet fra Herlev Hospital ledt til et kommunalt rensningsanlæg. Men i 2014 blev et nyt højteknologisk spildevandsrensningsanlæg på hospitalet taget i brug, så hospitalet i dag renser sit eget spildevand.

Spildevandet indeholder blandt andet sygdomsfremkaldende bakterier, virus og endotoksiner, som er giftstoffer fra bakterier. De stammer bl.a. fra smitsomme sygdomme hos patienter, som er indlagt på hospitalet. Hvis de bliver frigivet til luften, kan de udgøre en smitterisiko for andre og give fx . diarré eller influenza-lignende symptomer.

Nu har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, og Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, undersøgt, om der slipper noget ud gennem ventilationsafkastet fra rensningsanlægget.

Og det er godt nyt for naboerne og hospitalets ansatte. Der er nemlig ikke noget, der tyder på, at der er nogen problemer i at have et rensningsanlæg så tæt på et boligområde.

- Vi har ikke fundet noget, der kan gøre folk syge. Der er ikke flere partikler, bakterier og endotoksiner i den luft, der bliver afgivet fra rensningsanlægget, end der er i omgivelserne, siger post.doc Katrine Uhrbrand fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun har stået i spidsen for undersøgelsen.

Desuden viste identifikationen af de dyrkbare bakterier, som blev fundet i luften fra rensningsanlægget, at der ikke var tale om sygdomsfremkaldende bakterier, men almindelige hud- og miljøbakterier.

Heller ikke risiko for Roskildesyge

Luftprøverne er også blevet analyseret for norovirus. Det er et hårdført virus, som giver akut maveinfektion med diarré og opkastning, bedre kendt som ´Roskildesyge´. Norovirus findes i høje koncentrationer i afføringen fra mennesker, der har Roskildesyge og ender i spildevandet, når vi trækker ud i toilettet. Virusset kan smitte gennem luften via dråber.

Men heller ikke indholdet af norovirus i luftprøverne ved rensningsanlægget giver grund til bekymring:

- Vi fandt spor af virusset, men i så lav koncentration, at det ikke er forbundet med nogen helbredsrisiko, siger Katrine Uhrbrand. 

Hvor udsatte vi er, afhænger af årstiden

Luftprøverne er taget på to dage i maj og juni og altså ikke i højsæsonen for fx norovirus-infektioner, der topper om vinteren og først på foråret.

- Hvad der ender i spildevandet, kommer an på, hvem der er indlagt med hvad. Det vil derfor altid være godt at kende mere til, hvad der slippes ud på alle årstider. Men de niveauer, vi har målt, giver ikke grund til at tro, at der skulle være problemer, så længe luften bliver renset effektivt, siger Katrine Uhrbrand.

 

 

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, DTU og DHI. Undersøgelsen er finansieret af Grundfos BioBooster A/S, DHI, Brødrene Hartmanns Fond og Aquavalens.

Læs den videnskabelige artikel

Uhrbrand K, Schultz AC, Koivisto AJ, et al. Assessment of airborne bacteria and noroviruses in air emission from a new highly-advanced hospital wastewater treatment plant. Water Research 2017. DOI 10.1016/j.watres.2017.01.046

 

Yderligere oplysninger

Ph.D og Cand.techn.al. på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Katrine Uhrbrand

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her