FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Skifteholdsarbejdere sidder mere stille end dagarbejdere – men ikke i fritiden

19-06-2017
Skifteholdsarbejdere sidder mere ned på arbejdet i længere tid ad gangen end medarbejdere, som kun arbejder om dagen. I fritiden er de to grupper dog lige fysisk aktive. Det viser en ny undersøgelse blandt medarbejdere med forskellige arbejdstider.

Det kan have uheldige helbredseffekter for skifteholdsarbejdere, hvis de sidder for meget ned på jobbet. De undersøgte skifteholdsarbejdere kom bl.a. fra fødevareindustrien. Foto: Colourbox.

Af Hanna Sigga Madslund

Skifteholdsarbejde og natarbejde har konsekvenser for medarbejdernes helbred, blandt andet forstyrrelser af stofskiftet, ændret kropsvægt og forandringer i fedt- og sukkerindholdet i blodet. Det viser tidligere forskning. Et afgørende spørgsmål er dog, om fysisk inaktivitet kan være en underliggende faktor for disse helbredsgener blandt skifteholdsarbejderne.

En gruppe forskere satte sig derfor som mål at undersøge, om der er forskel på, hvor meget folk med forskellige arbejdstider har af fysisk aktivitet og stillesiddende arbejde, både i arbejdstiden og i fritiden. Forskerne brugte data fra to studier, hvor medarbejdernes fysiske aktivitet og stillesiddende arbejde var målt ved hjælp af tekniske målinger. I dette tilfælde små bevægelsessensorer, som var fæstet direkte på kroppen.

Undersøgelsen omfattede udelukkende faglærte og ufaglærte medarbejdere, hvor 612 medarbejdere havde dagarbejde, 139 skifteholdsarbejde inklusive natarbejde, og 61 skifteholdsarbejde uden natarbejde. Medarbejderne var både kvinder og mænd i alderen 18 til 65 år.

Mere stillesiddende arbejde – samme fysiske aktivitet i fritiden

Resultaterne viser, at der ikke var forskel på stillesiddende tid og fysisk aktivitet mellem dagarbejdere og skifteholdsarbejdere i fritiden. Derimod var der forskel på, hvor meget sammenhængende stillesiddende arbejde, medarbejderne havde, hvor de ikke rejste sig op eller gik rundt.

Skifteholdsarbejdere uden natarbejde tilbragte 7 procent mere tid med siddesiddende arbejde end dagarbejderen, og samtidigt tilbragte de 6 procent og 2 procent mindre tid med henholdsvis let og moderat/høj fysisk aktivitet. Sammenlignet med dagarbejderne tilbragte skiftearbejdere med natarbejde 4 procent mere tid på arbejdet med sammenhængende stillesiddende perioder på 30 minutter eller mere.

Mere detaljerede og præcise data

Resultaterne om, at den fysiske aktivitet i fritiden er den samme for dagarbejdere og skifteholdsarbejdere bekræfter forskernes tidligere resultater, men denne gang er der, ifølge forskerne på NFA, tale om mere detaljerede og præcise data:

- På arbejdet var skifteholdsarbejderne mere stillesiddende og havde flere længere, stillesiddende perioder end dagarbejderne. Dette kan have uheldige helbredseffekter for skifteholdsarbejderne, da meget stillesiddende tid og specielt længere stillesiddende perioder kan medføre stofskifteproblemer, så som overvægt og forhøjet sukkerindhold i blodet, siger post. doc Nidhi Gupta fra NFA, som er en af forskerne bag projektet.

Nidhi Gupta og hendes kolleger fra bl.a. NFA understreger, at man i fremtidig forskning bør undersøge, om det er de længere perioder med uforstyrret, stillesiddende periode på jobbet, som bidrager til skiftearbejdernes helbredseffekter.

Fakta om skifteholdsarbejde 
 

Skifteholdsarbejde og natarbejde er en indbygget del af moderne samfundsliv. Ifølge US Bureau of Labour Statistics har omkring 1 ud af 5 medarbejdere i Europa og USA skifteholdsarbejde, og det tal vil vokse yderligere i fremtiden. I studiet arbejdede skifteholds- og natarbejderne indenfor følgende områder:

  • rengøring,
  • produktion i fødevare- og metalindustrien, (fx samling af produkter og ensidet, gentaget arbejde),
  • transport,
  • sundhed,
  • affaldshåndtering.

 

Studiet er et samarbejde mellem flere institutioner

  • National Institute for Public Health and the Enviroment, Bilthoven, Holland.
  • VU University Medical Center, Amsterdam, Holland.
  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, København, Danmark.

Læs den videnskabelige artikel

Hulsegge G, Gupta N, Holtermann A, Jørgensen MB, Proper KI, van der Beek. Shift workers have similar leisure-time physical activity levels as day workers but are more sedentary at work. AJ Scand J Work Environ Health. Online-first –article, December 19, 2016. Doi:10.5271/sjweh.3614

Yderligere oplysninger

Post. doc Nidhi Gupta eller seniorforsker eller professor Andreas Holtermann, NFA.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her