FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

En stor mængde information og viden om arbejdsmiljø og helbred samles i Europa

27-03-2018
Resultater fra talrige undersøgelser om arbejdsmiljø og helbred samles nu på tværs af de europæiske lande af et helt nyt forskernetværk. Den nye viden skal bruges til at finde fælles løsninger på fremtidens arbejdsmiljøproblemer i Europa.

Istock

Meningen er at skabe en åben, fælles database, hvor forskere kan få overblik over de vigtigste elementer i alle væsentlige undersøgelser om sammenhænge mellem arbejdsmiljø og helbred. Foto: iStock.

Af Hanna Sigga Madslund

Arbejde er en afgørende del af voksenlivet for millioner af europæere og er med til at forme vores liv, helbred og aldring, uanset hvilket land i Europa, der er tale om. De enkelte lande har en enestående viden om sammenhænge mellem arbejdsmiljø og helbred, for eksempel sammenhænge mellem kemiske stoffer og lungesygdom eller sammenhænge mellem natarbejde og brystkræft.

Det har dog hidtil skortet på en systematisk koordinering og udveksling af informationer om, hvad der er med til at skabe helbredsproblemer og ulighed på tværs af landene.

Men det bliver der rettet op på nu. Mere end 70 forskere fra 28 forskellige lande, inklusive Danmark, er med i det nyetablerede OMEGA-netværk. Forskerne i netværket vil for første gang nogensinde tage initiativ til at skabe en åben, fælles database med eksisterende beskrivelser af undersøgelser og kohorter på hele arbejdsmiljøområdet.

Intentionen er at den skal dække både de psykosociale, fysiske og kemiske arbejdsmiljø:

-Meningen er at skabe en åben, fælles database, hvor forskere kan få overblik over de vigtigste elementer i alle væsentlige undersøgelser om sammenhænge mellem arbejdsmiljø og helbred – de såkaldte erhvervs- og overvågningskohorter i Europa. Vi vil på den måde kunne afdække nye forskningbehov og arbejde på fælles løsninger af  arbejdsmiljøproblemer i Europa, fortæller professor Vivi Schlünssen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, som sammen med professor Anne Helene Garde fra NFA er med i ledelsen af projektet.

Mulighed for at sammenligne

Med andre ord kan OMEGA- netværket skabe en stormængde af information og viden , som bliver tilgængelig på en helt anden måde end tidigere:

- Det er vigtigt at vide, om arbejdsmiljø og helbred hænger sammen på samme måde i forskellige lande med forskellige kulturer, arbejdsgange og vaner. Og det vil derfor være en kæmpe fordel at kunne kombinere data på tværs af landegrænser og få undersøgelser med større styrke, end vi kan få ved fx kun at bruge data fra Danmark.

Sammenligningsgrundlaget vil være meget stort, siger Vivi Schlünssen.
I netværket vil forskerne arbejde på at inkludere informationer om alle vigtige undersøgelser om arbejdsmijø og helbred i Europa, men allerede nu har forskerne kendskab til undersøgelser, der dækker mere end 30 millioner mennesker.

-Databasen vil blive et sted, hvor man kan identificere de studier i EU, der har undersøgt fx skiftearbejde, og man kan samarbejde med de relevante forskere. Det vil være et åbent sted, der egner sig til forskere, men også til administratorer og andre, som har med arbejdsmiljø at gøre, siger Vivi Schlünssen.

Og hvad er det så, forskerne blandt andet ønsker at bruge den fælles viden til?

-Forskerne vil kunne hjælpe hinanden meget mere, end de gør nu på tværs af landegrænser. Vi vil kunne inspirere hinanden og i højere grad inddrage andres erfaringer og derved undgå at opfinde den dybe tallerken  i hvert enkelt land for sig, men i stedet finde fælles løsninger på arbejdsmiljøproblemerne, siger Vivi Schlünssen.

Databasen indeholder blandt andet: 
 Databasen indeholder bl.a. følgende oplysninger om EU-studier:
  • Antal deltagere i studier/kohorter
  • Alder og køn
  • Typer af arbejde
  • Typer af udsættelser (eksponeringer)
  • Sygdomme
  • Uddannelsesbaggrund

Læs mere på engelsk om OMEGA-netværket

Engelsk side om Omega-netværket.

Yderligere oplysninger

Professor Vivi Schlünssen, NFA.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her