FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Europa skal have styr på kemien

31-05-2018
Kemiske stoffer er hvert år årsag til, at medarbejdere på europæiske arbejdspladser bliver syge eller mister livet. En EU-kampagne sætter de næste to år fokus på kemien i arbejdslivet.

Landmand sprøjter sin mark. Foto: Colourbox 
Kampagnen ’Et sikkert og sundt arbejdsmiljø – styr på kemien’ skal sætte kemi på dagsordenen i de europæiske lande og skabe opmærksomhed om vigtigheden af at forebygge kemiske arbejdsskader. Foto: Colourbox.

Af Ida Marie Winge

Europæiske virksomheder arbejder med tusindvis af forskellige kemiske stoffer, som kan påvirke de ansattes helbred. Men der er generelt mangel på viden om stofferne og ringe eller intet fremskridt, når det kommer til at mindske antallet af medarbejdere, som er udsat for kemi. EU’s seneste store arbejdsmiljøundersøgelse viste, at omkring 17 procent af medarbejderne i EU var udsat for kemiske produkter eller stoffer i mindst en fjerdedel af arbejdstiden. Et tal, som stort set ikke har ændret sig siden 2000.

Det er blandt andet baggrunden for, at Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (EU-OSHA) har sat gang i den to-årige kampagne ’Et sikkert og sundt arbejdsmiljø – styr på kemien’. Kampagnen skal sætte kemi på dagsordenen i de europæiske lande og skabe opmærksomhed om vigtigheden af at forebygge kemiske arbejdsskader.

Kemi gør os stadig syge

Kenneth Emil Holm Petersen, der er projektleder i Arbejdstilsynet og focal point manager i det nationale netværk, som koordiner EU-kampagnen i Danmark, forklarer, at der har været en tendens til at tro, at der er kommet styr på kemien.

- Men sådan ser det desværre ikke helt ud. Mange bliver fortsat syge og dør på grund af udsættelse for kemiske stoffer, og det har både massive menneskelige og økonomiske omkostninger. En undersøgelse viste for nylig, at 52 procent af alle arbejdsrelaterede dødsfald i Europa skyldes kræft. En del af disse må formodes at være relateret til udsættelse for kemiske stoffer og materialer, siger han.

Brugen af kemi vokser

Også på nationalt plan – i Danmark – er der behov for øget fokus, forklarer Kenneth Emil Holm Petersen.

- Når man kigger på de danske statistikker for de seneste år, er der ikke sket et fald i antallet af anmeldelser af erhvervsbetingede sygdomme, som skyldes udsættelse for kemi. Samtidig ser vi, at der kommer flere kemiske stoffer til og flere arbejdsprocesser, hvor der bliver benyttet kemi, siger han. Han understreger, at et vigtigt budskab også er, at kemi ikke kun er de allerfarligste stoffer. Selv vand og sæbe kan give problemer og føre til alvorlige hudlidelser.

I begyndelsen af maj 2018 blev der holdt åbningskonference for kampagnen i Danmark. Her fortalte Estelle Viard, kommunikationsmedarbejder i EU-OSHA, at selvom kemi næsten er forsvundet fra den offentlige debat i Europa, så er brugen af kemikalier i mange sektorer vokset.

- Kemisk baserede teknologier har erstattet traditionelle måder at arbejde på. Det gælder blandt andet i forhold til pesticider, plastik og isolering, sagde hun.

’Et sikkert og sundt arbejdsmiljø – styr på kemien’

Læs mere om EU-kampagnen ’Et sikkert og sundt arbejdsmiljø – styr på kemien’.

Kemi i Europa
  • 38 procent af de danske virksomheder i EU-OSHA’s store virksomhedsundersøgelse, ESENER-2, rapporterede, at der fandtes kemiske eller biologiske stoffer i form af væsker, dampe eller støv på deres arbejdsplads.
  • Skadelige stoffer er især udbredt i sektorer som landbrug, produktion og byggeri. Medarbejdere kan dog blive udsat i alle sektorer.

Kilde: EU-OSHA

 

Læs temanyhedsbrev om kemisk arbejdsmiljø

Denne omtale indgår i NFA's temanyhedsbrev om kemisk arbejdsmiljø, som blev offentliggjort den 31. maj 2018.

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her