FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Høj fysisk aktivitet i arbejdet øger risikoen for tidlig død – men kun blandt mænd

15-05-2018
Mænd med høj fysisk aktivitet på arbejdet har en øget risiko for tidlig død sammenlignet med mænd med lav fysisk aktivitet på arbejdet. Det viser resultater af den hidtil mest omfattende systematiske gennemgang af eksisterende videnskabelige studier af høj kvalitet om emnet.

Asfaltarbejder

Mange mennesker verden over er, trods teknologiske fremskridt, stadig udsat for hårdt fysisk arbejde hver eneste dag. Fotograf: Ukendt.

Af Hanna Sigga Madslund

Høj fysisk aktivitet på arbejdet ser ud til at påvirke helbredet negativt og nedsætte ens livslængde. Det viser et stort nyt oversigtstudie, hvor en gruppe internationale forskere systematisk har undersøgt evidensen af sammenhængen mellem arbejdsmæssig fysisk aktivitet og generel dødelighed.

Resultaterne viser, at mænd med høj fysisk aktivitet på arbejdet har 18 procents øget risiko for tidlig død sammenlignet med mænd med lav fysisk aktivitet på arbejdet – også selvom man tager højde for relevante faktorer, som for eksempel om man dyrker motion i fritiden. Men for kvinder ser det anderledes ud:

-Vi finder, at høj fysisk aktivitet i arbejdet øger risikoen for tidlig død blandt mænd, hvorimod vi finder en tendens til, at høj fysisk aktivitet i arbejdet blandt kvinder giver en beskyttende effekt. Denne forskel kan skyldes, at høj fysisk aktivitet i mange mandejobs indebærer tungt løftearbejde og arbejdsopgaver, der belaster hjerte-karsystemet, mens kvinder kan have mere stående og gående arbejde, hvilket omvendt kan have en gavnlig effekt på hjertekar-systemet, siger professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, der er en af forskerne bag studiet.

Forskel på effekt af fysisk aktivitet i arbejde og fritid

Forskerne har systematisk gennemgået 17 studier af høj kvalitet, som tilsammen omfatter knap 200.000 personer. Ifølge professor Andreas Holtermann er der tale om opsigtsvækkende resultater af to grunde.

Den ene grund er, at mange mennesker verden over, trods teknologiske fremskridt, stadig er udsat for hårdt fysisk arbejde hver eneste dag, og at resultaterne derfor er vigtige for sundheden for en stor del af verdens befolkning. Den anden grund er, at der stadig er en udbredt forestilling om, at fysisk aktivitet på arbejdet er lige så godt som at dyrke motion i fritiden. Men det er forkert.

En forklaring på at der er forskel på at udføre fysisk aktivitet på arbejdet og i fritiden kan være de forskellige måder, som den fysiske aktivitet udføres på:

- Høj fysisk aktivitet på arbejdet er ofte fyldt med fx ensidigt belastende arbejde med gentagelser, tunge løft og akavede stillinger over længere perioder uden tilstrækkelig variation, hvile eller restitution. Det kan over tid føre til en overbelastning af kroppen og fx øge blodtrykket og graden af betændelse (inflammationsniveauet) i kroppen. Derimod omfatter fysisk aktivitet i fritiden fx motion eller træning gennem varierede bevægelser i kortere perioder. Så kan pulsen kortvarigt komme op, og der er samtidigt mulighed for pauser ind i mellem til at opbygge kroppen efter motionen. Og det vil efterfølgende sænke blodtrykket og forbedre konditionen til gavn for sundheden, forklarer professor Andreas Holtermann.

Anbefalinger om fysisk aktivitet skelner ikke mellem arbejde og fritid

Alligevel findes der i dag ingen anbefalinger der skelner mellem arbejde og fritid:

-Der burde findes særskilte anbefalinger for fysisk aktivitet i forhold til helbred for henholdsvis arbejde og i fritiden. Men det er også først nu, med offentliggørelsen af vores nye oversigtsartikel, at vi virkelig får synliggjort resultaterne om fysisk aktivitet på arbejdet. Derimod findes der utroligt mange systematiske overbliksartikler om de gavnlige effekter af fysisk aktivitet i fritiden. Vores resultater vil forhåbentligt blive brugt, når der skal udformes fremtidige anbefalinger, siger Andreas Holtermann.

Forskerne er nu i gang med at søge midler til at undersøge resultaterne nærmere i fremtiden. De vil blandt andet undersøge, om der er forskellige grupper, der er særligt sårbare overfor høj fysisk aktivitet i arbejdet, fx folk med forhøjet blodtryk, ældre og medarbejdere i dårlig fysisk form. Derudover er der behov for at undersøge effekterne af fysisk aktivitet i arbejdet på hjertekarsygdom:

-Vi har konkret behov for at samle data ind på individplan og ikke bare fra overordnede studier, som vi har gjort i dette studie. Det har vi netop fået delvis støtte til i Holland, og vi forsøger nu også at skaffe midler til projektet her i Danmark, slutter Andreas Holtermann.

Fysisk aktivitet på arbejde og i fritiden - fyldt med paradokser 

Høj fysisk aktivitet på arbejdet er ikke altid så sundt, som nogle måske tror. Et langt arbejdsliv med fysisk krævende job øger risikoen for langvarigt sygefravær, førtidspension og tidlig død, især hvis man samtidig har dårlig kondition.

Et aktivt fritidsliv med høj fysisk aktivitet, fx styrke- og konditionstræning og daglig motion, har en række gavnlige helbredseffekter og forebygger tidlig dødelighed. Mange medarbejdere med manuelle jobs er derimod primært fysisk aktive i forbindelse med udførelsen af deres arbejdsopgaver, og ikke i fritiden.

Spørgsmålet er derfor også, hvad der præcist er den rette mængde fysisk aktivitet for mennesker med forskellige typer af jobs:

-Fysisk aktivitet i forbindelse med arbejdsopgaven kan principielt fremme både sundhed og arbejdskapacitet hos den enkelte, men det kræver, at arbejdet er tilrettelagt, så den enkelte medarbejder netop får den rigtige balance mellem brug af kroppen og hvileperioder. Det er dog ikke videnskabeligt dokumenteret. Princippet kaldes Guldlok-princippet efter eventyret om Guldlok og de tre bjørne, siger professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i København.

Læs mere om den rigtige balance mellem brug af kroppen og hvileperioder, kaldet Guldlok-princippet:

Studiet er udført i et samarbejde mellem:

  • University Medical Centre (VUmc), Amsterdam, Holland
  • Curtin University, Perth, Australien
  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, København, Danmark
  • Syddansk Universitet, Odense, Danmark
  • University of California Los Angeles, California, USA
  • University of Queensland, Brisbane, Queensland, Australien
  • University of Cape Town, Cape Town, Sydafrika
  • University College Dublin, Irland

Læs den videnskabelige artikel

Coenen P, Huysmans MA, Holtermann A, Krause N, van Mechelen W, Straker LM, van der Beej A J. Do highly physically active workers die early? A systematic review with meta-analysis of data from 193 696 participants. British Journal of Sports Medicine, 2018;0:1–9. doi:10.1136/bjsports-2017-098540

Yderligere oplysninger

Professor Andreas Holtermann, NFA.

Hvad kan du gøre for at forebygge smerter på arbejdet?

Se mere på Job & Krops hjemmeside.

Andre artikler om hårdt fysisk arbejde og helbred

Hårdt fysisk arbejde kombineret med dårlig kondition øger risikoen for at dø af hjertekar-sygdom

God social støtte på arbejdet beskytter mænd med hårdt fysisk arbejde mod hjertekarsygdom

Fysisk anstrengende arbejde og lav indflydelse øger risikoen for hjertekarsygdom

Forhøjet blodtryk og et fysisk krævende arbejde kan være en farlig cocktail for kvinders hjerte 

Kontakt: NFA's webredaktion
 
Nyheder om møder og forelæsninger

Alle offentlige møder og forelæsninger annonceres i vores almindelige nyhedsstrøm.

Se en oversigt over de seneste annonceringer og omtaler af offentlige møder og forelæsninger

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her