FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 
 

International Nanofiber Symposium 2009, 18.-20. juni 2009

15-09-2009
Sted: Ookayama Campus, Tokyo Institute of Technology, Tokyo, Japan
Mødeleder: Professor Akihiko Tanioka, Tokyo Institute of Technology

Kongressen var arrangeret af Tokyo Institute of Technology, The Nanofiber Society og Nanofiber Innovation Association. I konferencen deltog ca. 400 forskere. Agenda for hele konferencen kan ses på http://www.op.titech.ac.jp/Nedo/English/Events/index.html.

Resuméet er skrevet af Forsker Nicklas Raun Jacobsen, der forsker i fiber- og partikeltoksikologi på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Nicklas Raun Jacobsen var sammen med G. Oberdörster, V. Castranova, R. Schins og M. Endo inviteret af Akihiko Tanioka som talere under sessionen ”Safety of Nanomaterials”.

Formål

Der var fire overordnede formål med at deltage i konferencen:

  • At informerer industrien om mulige risici forbundet med arbejde med biologisk svært nedbrydelige fibre som eksempelvis carbon nanotubes.
  • At præsentere vores seneste forskningsresultater, og dermed vise i hvilken retning vores forskning kommer til at bevæge sig.
  • At knytte kontakter til industrien for at få bedre indsigt i deres toksikologiske tests af carbon nanotube-holdige produkter.
  • At knytte kontakter til andre vigtige spillere indenfor forskning i toksikologi af carbon naotubes.

Resumé af konferencen

De fleste indlæg omhandlede primært industrielle muligheder indenfor nanofibre samt den nyeste forskning indenfor materialeproduktion. Sikkerhed ved arbejde med nanomaterialer havde en mindre plads under konferencen.

  • Flere industrielle aktører informerede, at de er i gang med at teste deres nanotubes for toksiske effekter. Både Bayer (v. Martin Schmid), Arkema (v. Shoichiro Saito) og Nanocyl (v. Michael Claes) lagde vægt på vigtigheden af, at industrien tester produkterne for at sikre offentlig accept. De gav samtidig udtryk for at være langt fremme i toksikologiske test med kommende publikationer inden for både celle- og dyreforsøg. Andre producenter gav udtryk for, at de overvejede at følge denne bane.
  • Det kom frem, at carbon nanotubes allerede bruges i en række produkter, som eksempelvis batterier, thermoplast, vindmøllevinger, metallegeringer, elektroniske apparater, tekstiler, en lang række sportsudstyr, inden for bil- og flyindustrien m.m.
  • Flere virksomheder så store udviklingsmuligheder inden for carbon nanotubes og gennemfører eller planlægger store kapacitetsudvidelser i størrelsesordenen 10-100 gange eksisterende kapacitet.
  • De nyeste fremskridt inden for syntese af carbon nanotubes blev introduceret. Primære områder var hurtigere produktion, meget længere fibre samt færre urenheder i produktet. Et eksempel inden for denne kategori var Kenji Hatas (National Institute of Advanced Industrial Sciences and Technology, Tsukuba, Japan), som præsenterede deres nye Super growth - Chemical Vapour Deposition teknik. Med denne teknik produceres på 10 minutter en tæt skov af singlewalled carbon nanotubes med en højde på 2,5 mm og en densitet på 0,6 g/cm3. Samtidig er produktet uden oprensning 99,98 % rent.

Personlig kommentar

Det er et meget vigtigt indspil, at industrien begynder at teste toksicitet af deres produkter, samt at resultaterne gøres tilgængelige i den videnskabelige litteratur. Det er meget sandsynligt, at de toksiske effekter af carbon nanotubes vil afhænge af mange forskellige faktorer som længde, diameter, overfladedefekter, urenheder og fibrenes stivhed. Denne diversitet, og de begrænsede resurser der er til offentlig forskning, gør det essentielt, at industrien er en aktiv medspiller. Dette vil også føre til større tryghed hos forbrugerne og den generelle befolkning.

Bidrag

Som inviteret taler leverede forsker Nicklas Raun Jacobsen to bidrag til konferencen.

  • Foredraget ”Toxicity of Carbon Nanotubes; Research at the National Research Centre for the Working Environment” blev afholdt under sessionen ”Safety of Nanomaterials”.
  • Ovennævnte session blev efterfulgt af 1½ times intens paneldebat, med Nicklas Raun Jacobsen i panelet. Den blev indledt med en række spørgsmål til paneldeltagerne fra Chairmen A. Tanioka og S. Tsuruoka. Herefter overtog det store, indlevende publikum mikrofonerne med mange interessante spørgsmål, som førte til en del debat mellem de fem paneldeltagere.  
 
18-09-2009
 20.06.2018
 
 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf. 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@nfa.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her