FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Baggrund

Både i Danmark og internationalt erkender man, at der er behov for en intensiv koordineret international forsknings- og udviklingsindsats i nanosikkerhed.

Nanopartikler er kendetegnet ved at være mindre end 100 nm i mindst en dimension (længde, bredde, højde). De består som udgangspunkt ofte af et enkelt kemisk stof, fx kulstof eller titaniumdioxid (TiO2).

Nanopartikler fremstilles typisk for at tilføre en bestemt egenskab til en matrix (en blanding af flere stoffer som fx maling, beton eller kompositplast). Nanopartikler kan fx gøre overflader smudsafvisende eller øge styrken af kompositmaterialer som beton. Det er som regel nødvendigt kemisk at modificere nanopartiklens overflade for at opnå den ønskede egenskab. Hver grundlæggende type af en nanopartikel findes derfor ofte i en række forskellige specialdesignede kemiske varianter med forskellige egenskaber, men også med potentielt forskellige toksiske risici. De udgør derfor et potentielt arbejdsmiljøproblem.

Øget internationalt fokus på nanosikkerhed

Både i Danmark og internationalt erkender man, at der er behov for en intensiv koordineret international forsknings- og udviklingsindsats i nanosikkerhed – en indsat som Dansk Center for Nanosikkerhed bidrager aktivt til gennem sin forskning, indsamling og formidling af viden.

Fra nanocenter I til nanocenter II

Dansk Center for Nanosikkerhed I blev oprettet med økonomisk støtte fra Arbejdsmiljøforskningsfonden på i alt 30 mio. kr. Støtten dækkede en periode på tre år fra 1. maj 2012 til 30. april 2016.

I slutningen af 2015 vedtog Folketinget en ny finanslov, hvor der blev afsat yderligere 30 mio. kr. til, at Dansk Center for Nanosikkerhed kan fortsætte frem til udgangen af 2018.

 

 30.04.2012
Kontakt: NFA's webredaktion
 
Faktaark om nanomaterialer og arbejdsmiljø

Arbejdsmiljørådet har udarbejdet to faktaark om nanomaterialer i arbejdsmiljøet – henholdsvis til virksomheder samt til leverandører, importører og producenter af nanomaterialer.

23 anbefalinger fra Arbejdsmiljørådet

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet– Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren. Arbejdsmiljørådet, maj 2015

Engelsksproget sammenfatning af anbefalingerne

Engineered nanomaterials in the Work environment – summary of the Danish Work Environment Council’s overall recommendations to the Minister for Employment, the Danish Work Environment Council, May 2017 

 

Dansk Center for Nanosikkerhed

Nanocentrets hjemmeside www.nanosikkerhed.nu

Følg med på centrets egen hjemmeside nanosikkerhed.nu

 

 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her