FreeTextSearch
 
search View English language version of this page
 
 
 

Sundhedsfremme på arbejdspladsen - SPA

Fysisk aktivitet på kontorarbejdspladser

Ansatte i erhverv med stillesiddende, ensidigt gentaget arbejde, rapporterer hyppigt bevægeapparatbesvær. Men vores viden er begrænset når det drejer sig om hvordan vi bedst kan mindske bevægeapparatbesværet og det sygefravær der ofte følger med.

I denne undersøgelse skal vi se om

  1. bevægeapparatbesvær hos kontoransatte kan reduceres ved hjælp af sundhedsfremmende aktiviteter på arbejdspladsen - i arbejdstiden.
  2. formen af de sundhedsfremmende aktiviteter har betydning for i hvilket omfang bevægeapparatbesvær reduceres.
  3. der er sammenhæng mellem reduktion af bevægeapparatbesvær og reduktion af sygefravær.
  4. omfanget af bevægeapparatbesværet før indførelsen af sundhedsfremmende aktiviteter har betydning for hvor meget besværet kan reduceres.

Sekshundrede ansatte fra ToldSkat deltager i undersøgelse som gennemføres i samarbejde med Københavns Universitet Institut for Idræt og Dansk Firmaidrætsforbund. De sundhedsfremmende aktiviteter er fx information om sundhedsfremmende emner og forskellige former for fysisk aktivitet. Aktiviteterne varer op til ca. 1 time om ugen i arbejdstiden og interventionen strækker sig over et år.

Før, under og efter interventionen måles bl.a. objektive stressmarkører i blod og spyt, kolesterol i blodet, muskelstyrke og kondition. Desuden spørger vi til deltagernes ergonomiske og psykosociale arbejdsforhold, fysisk aktivitetsniveau, oplevede besvær i kroppen og sygefravær.

Undersøgelsen kan medvirke til at afdække hvilke sundhedsfremmende aktiviteter, der har størst positiv effekt på bevægeapparatbesvær og sygefravær, når de udføres på kontorarbejdspladser - i arbejdstiden.

Følgende materialer kan downloades i pdf format

Rapport Sundhedsfremme på arbejdspladsen (SPA)

Træningsdagbog ergometer

Træningsdagbog styrke

 29.04.2009
Kontakt: NFA's webredaktion
 
 
 
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | DK-2100 København Ø |

Tlf 39 16 52 00 | fax 39 16 52 01 | e-mail: nfa@arbejdsmiljoforskning.dk | CVR: 15413700 | EAN: 5798000399518

Vis desktop version
|WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER.| Læs mere her